2010. június 17., csütörtök

Esik az eső , süt a nap...
























A reggeli időjárás (előrejelzésben) a szomszédos Szovátát tűztük ki úticélunknak, ami elég közelinek és bejárhatónak tűnt a lányokkal.

Félelmem alaptalannak bizonyult, amikor megláttam az igényesen, biztonságosan körbekerített tavat, így a lányok szabad utat kaptak féktelen szaladgálásukhoz.
A medve-tó mellett található kisebb tavakat is körbejártuk, sétánk alatt megcsodálhattuk tavak mellett kimagasló sósziklákat is...
Kellemes tempóban sétáltuk végig a tavat, csak az utolsó pár métert kényszerültünk sietősebb léptekkel megtenni az egyre nagyobb cseppekben hulló (nem ) égi áldás elől.
Menedéket az első utunkba kerülő büfében találtunk, ahol átélhettünk egy kisebb felhő szakadást is. (csodálatos volt)
Amilyen gyorsan jött a vihar, olyan hírtelen derült ki az ég és sütött hét ágról a nap.
Miközben a vihar végét vártuk, ebédünk tervezésébe kezdtünk...
Azt tudtuk, hogy mit szeretnénk enni de, hogy hol azt nem...

Cicukám (ez Kriszti barátnőm fedő neve) még otthon egyszer ráakadt egy halászcsárdára a neten, ahol frissen sült pisztrángot szolgálnak fel,ráadásul valahol itt a közelünkben..

(örökké hálás leszek neki, hogy pont itt,- pont most eszébe jutott ez a nagyszerű ötlet)

Némi útbaigazítás után, már az ígéretesnek tűnő halászcsárda felé robogtunk autónkkal, ami minden képzeletünket felülmúlta.
Már "gyanús" volt az is, hogy ilyen eldugott helyen, hétköznap,- kora délután rengeteg autóval van tele a halászcsárda parkolója...
Mikor beléptünk és közelebbről is szemügyre vehettük a festői tájban elterülő aprócska pisztrángos tavakat, ami beleolvad a csárdába...
-ahol lehetőség van saját pisztráng kifogására...


Gábor megkóstolta az erdélyi csorbát, és amin legjobban meglepődtem, puliszkát is rendelt magának köretnek, holott ő azt már gyerekként se szerette, most pedig igen!
:)

Az ízletes ebédünk után, csak mert nagyon ráértünk, Korondra autóztunk át (szigorúan piackutatási célzattal)

Míg Krisztivel a nyitva tartó árusok portékájába gyönyörködtünk, addig a fiúk az autóban elszundikáló lányok mellett tartották a frontot, de nem sokáig, mert a lányok mintha ráéreztek
volna a vásárlás lehetőségére nem hagytak sok időt nekem az önfeledt bámészkodásra...
Azt hiszem Korond fogja a legnagyobb "problémát" okozni számomra.

Most még csak nézelődtünk, de már így is nagy kihívást jelentett számomra, hogy melyik tányért, kosarat választanám ...

9 megjegyzés:

  1. Szovata gyonyoru hely imadom,mi minden evben ott nyaraltunk idaig Szabinaval,megmasztuk a sohegyeket,furodtunk a tavakban es jokat setaltunk.Nekunk van Szovatan egy kedvenc etermunk ahol szoktunk enni vagyis 2 is van,Tudjatok a noverem Toth Zsofia aki Szovatan lakik oda vab ferjhez menve na mi hozza szoktunk menni nyaralkent.
    Igy sok mindenert nem kell fizetnunk.Korond az is klasz hely csak tudja kitalalni az ember hogy melyik targyat is szeretne megvenni,szoval jo kis napotok volt ma is.puszika

    VálaszTörlés
  2. Kínzol Móni!! Csodás képek és látom volt értelme gumicsizmát, hősszúujjast vinni.
    Köszi, hogy megvártok Koronddal. Zoltánt már edzem!

    Puszi
    Ági

    VálaszTörlés
  3. Jajj, örülök, hoyg eljutottatok Vármezőre is! Igen, ott páratlan módon készítik el a pisztrángot! Mi is oda szoktunk járni feltankolni télre halacskával, a férjem imádja kihalászni őket a tóból! A vendéglőben én kétszer ettem, de sajnos, nem a mi zsebünkhöz vannak szabva az áraik. Rengeteg, főleg magyarországi turista jár oda, és ki is használják ez a dolgot. :) Egyetlen kérdésem lenne: miylen volt a kiszolgálás? Mert én, amióta újjáépült az egész (uyganis vagy két évvel ezelőtt leégett a régi kóceráj, ami a mostani csodálatos komplexum helyén volt) nem voltam ott enni. Amikor voltunk, viszont katasztrofális volt a kiszolgálás: a pincér azt mondta, keressünk helyet magunknak, erőre megy a dolog, vagy két órát vártunk az ételünkre és még a pincérnek állt feljebb. Szóval, csaka zért érdekel, hoyg most miylen volt, mert ha az új épületben is ugyanolyan a kiszolgálás, amilyen akkoriban volt, akkor előttem leszerepeltek, bármennyire is felkapottak!

    HA van kedved, nálam olvashatsz még róluk a Vármező és halászcsárda címkénél! :)

    VálaszTörlés
  4. Izabella!
    Ezen a környéken rengeteg látnivaló akad, szép helyen laknak a testvéredék!
    Nekünk egy kicsit elvették a kedvünket a környező hegyek bejárásától, mert állítólag itt vannak medvék, évente Szovátán is elkapnak 1 embert( ha ezt tegnap tudom, nem lettem volna olyan nyugodt)
    :(

    Ági!

    Korond igazi " csajos" program, de amit a fiúk is titkolnak, szívesen nézelődnek, fogdosnak meg mindent, tehát semmi pénzért nem hagynák ki!
    Vagy mégis???

    Edith!

    Igaz, sokan beszéltek magyarul, de sok volt a román nyelvű is.
    A kiszolgálás és az ételek is fantasztikusak voltak!
    Az ételeket hamar kihozták.
    Mi pedig a teraszon ültünk kint, de nem kérdeztük meg hová lehet, leültünk oda, ahonnan legjobbnak találtuk a kilátást!:)
    Gyönyörű, kuéltulrált mosdók voltak az étteremben és az udvaron is egyaránt!

    Nekünk nagy élmény volt, csak azt sajnálom, hogy a pecázást kihagytuk, bár szerintem maximum csak a kukacukat lógatták volna a fiúk, mert egyikük se nagy ho-ho-ho-horgász!
    :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Móni, olyan jó, hogy van lehetőséged és energiád napról napra leírni, mikor hol jártatok, mit csináltatok, és még fotókkal is illusztrálod! Kíváncsi vagyok nyaralásotok további állomására is, már csak azért is, mert még nem jártam Romániában, bár többször tervben volt. De örülök, h sok hellyel együtt, ezt is Gáborommal (és a Lányokkal) együtt fogjuk felfedezni. :) Nekem azért is jó, mert a blogok által tudok majd válogatni, hova érdemes elmenni, nem nekünk "kell" kísérletezni... :))

    A pisztrángot én is imádom, biztosan nagyon finom volt. Nyami. :)

    További szép, esőmentes napokat kívánok Nektek és csodaszép élményeket! :)

    Puszi. Vivien

    VálaszTörlés
  6. Anya en nem nagyon hiszem hogy a medvek bemernenek menni a varosba vagy a tohoz is mert sok azember sok a mozgas az szerintem csak ilyen szobeszed.Igen volt egy medve egyszer amit ki is tomtek es a to kore volt kiallitva, hogy mindenki lathassa,de az evek soran szepen a medve borre rodhadasnak indult igy elvittek onnan valahova.
    MI is keszulunk Parajdra es Szovatara is.Tenyleg jo hogy ezt a helyet valasztottatok kirandulni tenyleg nagyon sok a latni valo,es szerintem nagyon jo helyek vannak.Voltatok mar erre vagy ez az elso utatok errefele?
    Mi Szovatatol 2 es feloranyira lakunk Parajdtol pedig kb masfel oranyira.

    VálaszTörlés
  7. Hálószobánkban ülünk és Ágnes éppen most edzett engem Korondra, cseréptörés lesz a vége... :)
    csók,
    Zoltán

    VálaszTörlés
  8. Móni, akkor nagyon örülök! Reméltem, hogy az új look-kal a kiszolgálás minősége is változott, különben senki sem menne vissza másodszorra-harmadszorra. És igen, azért Románia más részeiről is sokan elmennek ide, mert híres hely. A régi éttermet úgy képzeld el, mintha egy istállót teletömnek asztalokkal-székekkel, leterítik fehér papírral, erre egy réteg nylont húznak, hogy ne kelljen abroszt mosni, és amikor bemész, mégis egy tűt alig lehet leejteni. A pincéreknek tiritarkábbak egy papagájnál, fogalmuk sincs a dolgukról, kötelességeikről, és nem hogy helyet keressenek, azt mondják, hogy üljünk le ahová érjük, erőre megy a dolog. Az ételt meg annyi időre hozták ki, hogy ha hazamegyünk, megpucolom a fogott halat és megsütöm, még mindig hamarabb ettünk volna. No, ezek után én elhatároztam, hogy oda többé nem. De a környezet és minden megváltozott, mi sokat járunk oda horgászni, tehát láttam az új körülményeket, de arra voltam kíváncsi, hogy csak a külsőségek változtak, vagy tényleg minden. Akkor megnyugodtam, mert ezek szerint tényleg felnőttek a feladathoz. Amúgy, az ősszel beszéltem is a tulajdonos feleségével (aki osztálytársam volt a középiskolában), és azt mondta, hoyg tényleg változott, de gondoltam, inkább egy vendég szempontjából szeretném hallani!:) Akkor így - ha majd egyser sok pénzünk lesz:D - nem a repülőre fogunk ülni, hanem elmegyünk jóllakni Vármezőre. :)

    Pecázás: Móni, ebben a tóban az a jó, hogy aki életében sosem látott élő halat vagy pecabotot, még az is tud halat fogni.:D Ezek mesterséges tavak, direkt azért üzemeltetik, hogy a vendégek halászhassanak. Az étteremmel szemben van a nevelde (mi mindig végigsétáljuk) és onnan viszik át talicskával a már megfelelő méretű egyedeket, hogy kihorgásszák őket. Ha sokan vannak, szinte félóránként utántöltik, mert nekik az a lényeg, hoyg az emberek fogjanak is, ne csak korbácsolják a vizet. Úgyhogy, ha még visszamentek, amjd Ágiékkal, ki ne hagyjátok, biztos meglesz a sikerélmény, a zsákmányt pedig majd megsütitek parajdon egy grillezéskor!:)

    Medve: szerintem is szóbeszéd az egész. Hogy kinn a határban, erdőn vannak, az egy dolog, hál'istennek, legalább nem halnak ki. De a város központjába kétlem, hogy bármelyik is bemerészkedne. Amiről Izabella ír, tényleg, az én ygerekkoromban a főtéren még ott voltak a kitömött medvék, szarvasok, őzek, gólyák, stb. egy parkfélében, ahol aztán lehetett fényképezkedni, szóval, nem elrettentésül volt kiállítva a kitömött medve, hanem turistacsalogatóként!.

    Nem tudom, miylen terveitek vannak még, merre veszitek az irányt, de ha megengeded, javasolnék valamit: Székelyudvarhelytől kb. 17-20 km-re van a Zetelaki Víztározó (ami tulajdonképpen nem is Zetelakán, hanem Zeteváralján van:D), és ki ne hagyjátok!!! Fantasztikus látványban lesz részetek! És ha meleg van, fürödni is lehet. Mi tavaly ott nyaraltunk.

    Korond: csak anynit tanácsolnék Koronddal kapcsolatban, hogy jól nézzétek meg, mit vesztek, mert sok minden már nem eredeti odavalósi cucc. A gyermekjátékok, sok apró csecsebecse sajnos a tömegízlés miatt került oda, és szégyenlem leírni, de kínai gyártmány. Ne haragudj, ha esetleg elrontottam a kedvedet valamennyire, de úgy éreztem, hogy ezt el kell mondanom. Ha vásárolni szeretnétek, a kerámia felé irányuljatok, az még, remélhetőleg, eredeti.:)

    Bocs', hoyg ilyen hosszas voltam...:) Várom a többi beszámolót!:)

    VálaszTörlés
  9. Köszi az ötletet Edith!

    Pár perc és inulunk is, csak még a fürdőruhákat is össze kell szednem!!!!
    :)

    Puszilunk!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails