2013. március 29., péntek

Azt tudtad, hogy

-mennyi mindenre jó a tojáshéj?
 
Gondoltam, most így húsvéthoz közeledvén, talán ez  is lehetne a tojásfestésen, sütés-főzésen kívül a legaktuálisabb téma, hogy mit kezdhetünk azzal a rengeteg maradék tojáshéjjal.
Nekem többek között ez tetszik most a legjobban, bár még soha nem próbáltam, remélem bejön és az idén végre a kertben én leszek az úr/nő...
Tavaly több olyan hortenzia bokrom is akadt amin nem hogy virágok, de levelek sem voltak, a rengeteg csigának köszönhetően. A csigátlanítás nem éppen a legfelemelőbb feladat számomra, ráadásul már a lányok számára sem öröm.
Bezzeg pár évvel ezelőtt még  önként és dalolva segédkeztek az összegyűjtésükben, persze csak a házasokat bíztam a gyerekmunkásokra, mostanság azonban már ez sem menne... 
Így viszont, van még remény a csigamentes övezet kialakítására
 
Törjünk össze  néhány tojáshéjat és szórjuk a zöldségek, virágok közé a kertben, hogy megvédje azokat a csigáktól, meztelencsigáktól és hernyóktól.
A tojáshéj, nagyrészt magnézium és kalcium, ami tökéletes komposztanyag. Azért is kiváló természetes trágya, mert távol tartja kertünktől a csigákat, mivel azok nem tudnak a törött tojáshéjon mozogni.
 
palántázás:
A tojás dobozába tedd vissza az üres, kiöblögetett, félbevágott tojáshéjakat és mindegyik aljába szúrj egy lyukat lefolyónak. Tégy a tojáshéjakba egy, maximum két magot, és önts rájuk virágföldet. Ha már annyira megnőttek a csírák, hogy ki lehet őket vinni a kertbe,ültesd-ki őket tojáshéjastul.
 
duguláselhárítás:
Tarts kevés darált tojáshéjat a konyhai mosogató szűrőjében. Megakadnak benne a
mindenféle maradékok, és ahogy a tojáshéj fokozatosan széttörik, ahelyett, hogy eldugítanák a lefolyót, vele együtt távoznak.
 
Legközelebb ígérem, hogy a tojásról is lesz szó...
 
 
 kép

3 megjegyzés:

  1. Köszi a tippeket!
    Klassz az új blog-külsőd!

    VálaszTörlés
  2. Koszonet!!nagyon hasznos tippek, kulonosen a palantazos otlet nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes. Próbáld ki, mert így látatlanban, nehéz elhinni a lábatlanokat. Még a pengeélen is képesek átmászni. :))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails